Ligga på soffan och utvecklas!

Ligga på soffan och utvecklas!

Idag är det 5 april och utanför kontorsfönstret regnar det, det har regnat hela dagen och himlen är jämngrå. Det är bara någon plusgrad, fast det känns som flera minusgrader.  Eller så kan jag säga….

– Wow himlen bjuder på konfetti idag!      (ja, jag vet, så pretto…)

Hur som helst är det här en perfekt dag för mig att stanna upp och reflektera. Reflektera över vad som hänt den senaste tiden. Reflektera över om jag följer min plan. Reflektera över om jag gör det som jag vill göra. Reflektera över om jag omger mig med de personer som jag vill omge mig med. Reflektera över om jag prioriterar mina närmaste för jobb.
Reflektera över vad jag gjort bra den senaste tiden. Det finns mycket att reflektera över.


De dagar jag är på kontoret och reflekterar, brukar jag lägga mig i den mörkröda rokoko-soffan med fötterna uppe.
Jag brukar lägga mig ner i soffan och blunda och reflektera en stund.
Det är faktiskt då som vi människor utvecklas som mest, alltså när du reflekterar. Sedan är det en bonus att kunna ligga på soffan och utvecklas.

Så ja sanningen är att du kan utvecklas när du ligger på soffan!

//Monica Halldin

 

 

Förändring och rädslor!

Förändring och rädslor!

När jag för många år sedan började arbeta med förändringsledning läste jag på och lärde mig om olika metoder och modeller för att leda en förändring. Bland annat tog jag till mig modellen ADKAR, som jag använt vid många förändringar.
Idag träffar jag många organisationer med olika resultat av sina strategiska förändringar.

Det jag erfarit genom åren är att ibland har förändringens effekt tenderat att bli svag. Min nyfikenhet att förstå krafter i förändring har lett mig till att utforska, reflektera och utvärdera förändringsledning. Inte allt för sällan har jag stötta på tidsoptimism, att följa modellen har blivit ett ändamål i sig, att förändringsledningen har ”tagit för givet” i de olika stegen, inte tar rädslor och motstånd på allvar samt bristande kommunikation och dialog med medarbetare och intressenter.

Varje grupp eller organisation har sin historia som påverkar framtiden, de har sin nuvarande situation samt medarbetarnas nuvarande situation.
Det händer att jag träffar medarbetare som har skapat sin sanning om att de inte kommer att kunna byta arbetsgivare eller arbete under deras resterande yrkesverksamma liv. De är inställda på att göra något 40 timmar i veckan som de inte är motiverade till, och kanske helt enkelt mår dåligt av fram till sin pension. Mitt i detta sker ständigt förändringar.

Vid all förändring möts vi mer eller mindre av rädsla och ovilja eller kanske avundsjuka.

När jag hjälper mina kunder idag har jag med mig dimensioner på förändringsledning som ingen modell kan ta hänsyn till.
En ny riktning, en nu kurs ska vara enkel!

Jag heter Monica Halldin och arbetar med sådan som nästan ingen annan gillar, strategisk förändring!
I mina uppdrag står jag för mångårig erfarenhet och kunskap, mod, kommunikation samt smarta och enkla lösningar som skapar effekt. Jag brinner för motiverade och engagerade mänskor, ledarskap och intuition samt att prata om sådant som är viktigt och prata om det som det sällan pratas om.

Vägvis vid förändring!

Förändringsledaren, Monica Halldin, Orcana

Le varje morgon!

Le varje morgon!

Förut hände det oftare att jag på morgonen stängde av klockan och hasade in i duschen.
Sedan jag började med att ligga kvar i sängen och le i minst 2 minuter började det hända saker med mig, wow vilken start på dagen.  Nuförtiden känner jag mig oftare gladare och mer inspirerad. Människor runt omkring mig säger oftare att jag sprider glädje och inspirerar.

Hur påverkas du av dina morgonrutiner?

Införande av ledningssystem – Förändringsledning

Införande av ledningssystem – Förändringsledning

Att införa nytt ledningssystem påverkar hela organisationen. Att gå från en funktionsorganisation till en processorienterad organisation påverkar hela organisationen.

Sedan december 2017 hjälper Orcana sin kund med införande av nytt ledningssystem. Det handlar både om att få ett användarvänligt it gränssnitt som gör det enkelt för alla medarbetare att använda systemet från mobilen eller datorn. Uppdraget inkluderar även att säkerställa alla nya processer, processdokument, roller och ansvar samt den största delen att kommunicera, utbilda, inspirera och implementera de nya rutinerna genom hela organisationen så att alla medarbetar arbetar enligt det nya ledningssystemet. Uppdragsgivare är VD. Förändringsledning när det är som roligast!

När vi är klara har vi skapat struktur och ordning som ger ett stöd för hela organisationen. Alla medarbetare är utbildade och vet varför och hur det hjälper dem och hur de påverkar var och en. Medarbetarna använder sig enkelt systemstödet och känner att det är enkelt. Det nya ledningssystemet leder också till att bli en bättre arbetsgivare och betydligt enklare att hantera on-boarding för nya medarbetare. Den tidigare situationen är ett minne blått, då var det svårt att hitta och förstå eller veta vilken version som var gällande av processdokumenten.

 

Framgångsrika chefer sover!

Framgångsrika chefer sover!

Forskningen tyder på att de flesta människor behöver sova omkring 7 timmar per natt för att slippa trötthet och negativa hälsoeffekter. 
Det kan självklart variera men oftast inte färre timmar utan kanske lite längre tid, och då pratar vi i minuter.
Många fler än vi tror behöver sova närmare 8 timmar per dygn.

Elitidrottare är extremt noga med vad de äter, hur, vad och när de tränar och att de får sova för återhämtning. De vill prestera på topp.

Jag tror att det är möjligt att få fler elit-chefer i Sverige med hjälp av sömnen Vad tror du?
Både fastighetsmäklaren Fredrik Eklund och hotellmagnaten Petter A Stordalen*** tar i sina böcker upp vikten av deras sömn för att vara ypperligare affärsmän och ledare.

– Du kanske inte märker det själv, men sena vanor leder till mindre sömn. Ofta upplever man kanske inte några större problem av det på dagtid, men studier har visat att även små variationer i sömnlängd och sömnkvalitet påverkar funktionen dagen därpå. Om man lägger sig för sent kommer det att leda till att man är på sämre humör och fungerar långsammare nästa dag. Störs sömnen systematiskt under längre tid, kommer också de mer långsiktiga hälsoeffekterna.

När vi är aktiva under dagen förbrukar vi energi och andra resurser som byggts upp i kroppen. Återhämtningen sker med hjälp av sömn. Man kan säga att kroppen reparerar sig och återhämtar sig medan vi sover.

Att träna och att äta rätt mat bidrar till god sömn. En god idé när du ska sova är att stänga av TV, stänga av ditt WiFi och stänga av mobilen. Ja, sociala medier och nyheter klarar sig utan dig till imorgon bitti.

Njut av att sova, bli en elit-chef du också!

Av Monica Halldin, förändringsledare  och föreläsare
*Forskning, Torbjörn Åkerstedt är professor och föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Hans forskargrupp fokuserar på stress, sömn och återhämtning.

**Sälj (2015), av Fredrik Eklund och Bruce Littlefield
Fredrik Eklund, född 26 april 1977 i Akalla, Stockholm, är en svensk fastighetsmäklare och dokusåpakändis, bosatt i New York i USA.

***Min hemlighet (2016), av Jonas Forsang och Petter A Stordalen
Petter Anker Stordalen, född 29 november 1962 i Porsgrunn i Norge, är en norsk investerare, ”hotellmagnat”, fastighetsutvecklare och miljöaktivist.

Förändringsledaren digitaliserar inom hälsa

Förändringsledaren digitaliserar inom hälsa

Att hänga med i Digitalisering som alla pratar om kan vara utmanande.

Förändringsledaren Orcana har fått i uppdrag att hjälpa ett företag att digitalisera sina tjänster och utbildningar inom hälsa. Digitaliseringen utvecklar företagets affärsverksamhet och skapar nya möjligheter för kunderna och företaget.

Att gå från enkom fysiska besök och lärarledda utbildningar till att utbilda on-line är en strategisk utveckling för kunden.
Orcanas uppdrag är att vara rådgivande och stödjande utifrån marknadsperspektiv och kundleveransperspektiv samt hur företaget i sig utvecklas och ligger i framkant i sin bransch.

//Orcana – Monica Halldin

Framgångsrika chefer ber om hjälp

Framgångsrika chefer ber om hjälp

Kanske känner just du igen dig! Situationen kan gälla i både stora och mindre frågor för dig som chef och ledare. Vissa av oss hamnar där någon gång under vår karriär och kanske till och med mer än en gång.

Varför är det så svårt att be om hjälp?

”Kan själv” mentaliteten, är det den för hårt rotad eller är det stoltheten som knackar på? Vilka rädslor är det som hindrar oss? Kan det vara så att vi redan som barn blev bemötta så att det var fult att misslyckas? Det finns många svar på den frågan.

Vad vi vet är att:

Mer än varannan chef säger att de inte har tillräckligt med tid för att hinna med
sina uppgifter.

I motgång är det många chefer som känner sig små och mindre värda och har då svårt att fokusera.

De flesta chefer känner sig någon gång ensam i sin roll.

Många chefer inser för sent att de behövde hjälp när det var som mest utmanande.

Chefer önskar ofta att de hade någon neutral person, utanför den egna organisationen, att prata med om det som kan vara svårt att ta upp internt.

Att be om hjälp är klokt, att hamna i kaos är utvecklande även om det är jobbigt.

Tänk om fler tog hjälp av utomstående precis när vi börjar känna att situationen kan gå åt fel håll eller kanske redan innan vi startar en förändring. Att få hjälp att sortera frågorna och situationen ger ofta ett bra resultat. Att få hjälp att reflektera ger ofta ett ännu bättre resultat.

En ledarcoach ställer de rätta frågorna, de där frågorna som vi först vill ducka för men som är upplösningen på utmaningen.

Orcana hjälper chefer och ledare till framgång.

 

//Orcana – Monica Halldin

Chef att hyra!

Chef att hyra!

Orcana är glad över förtroendet för ytterligare ett nytt uppdrag inom chef att hyra, eller som det också kallas interim management.

En interim chef i förändring där företag, avdelningar eller grupper blir utan chef under en period. Ofta kommer behovet av ”Interim Management” väldigt snabbt varpå många kunder väljer att hyra in en tillfällig chef som säkerställer verksamheten och medarbetaransvaret samt skapar trygghet under rekryteringsprocessen.

Att ta in en tillfällig chef på konsultbasis underlättar ofta för verksamheten/företaget att med lätthet fokusera på att lösa situationen medan konsulten tar hand om verksamheten i gruppen eller avdelningen i den uppkomna situationen.

 

/Orcana – Monica Halldin